Mijn AfvalAlles over afvalstort plekken

Restafval

Het huishoudelijk restafval van de gemeente Hendrik-Ido-Ambacht kan worden aangeboden in ondergrondse containers: het MOL-systeem. De containers worden ingezameld door HVC en in een speciale installatie verbrand. Hierbij worden energie, warmte, stoom en bodemas opgewekt. Het is natuurlijk altijd beter (voor het milieu en de portemonnee) om te zorgen dat er zo weinig mogelijk restafval is door afval te verminderen of gescheiden aan te bieden. Uiteindelijk blijft er dan nauwelijks iets over voor de grijze zak: minder dan één zak per maand is haalbaar.

Preventie
Restafval kun je voorkomen door je afval goed te scheiden, op deze manier blijft er nog maar weinig restafval over. Daarnaast kun je stilstaan bij je aankopen, koop alleen dat wat je nodig hebt en schaf (indien je de inhoud volledig zal gebruiken) liever grootverpakkingen dan kleinverpakkingen aan.

Verwerking
Het ingezamelde restafval wordt voornamelijk verbrand. Door het verbranden wordt er warmte en electriciteit opgewekt.

Een AVI is in Nederland de verwerkingsinrichting voor restafval. Afval is voor het merendeel brandbaar. Het ingezamelde restafval wordt bij de AVI in een bunker gestort en vervolgens beetje bij beetje op een verbrandingsrooster gebracht en verbrand. Daarbij onstaat hitte, die via generatoren wordt omgezet in elektriciteit en warmte, veel meer dan nodig is voor de AVI zelf. Een AVI is dus deels een energiecentrale, die energie maakt voor huishoudens en bedrijven. Het onbrandbare deel (as, glas, steen, zand, metalen) valt door het rooster en komt in de vorm van verbrandingsslakken vrij. Uit die slakken wint men de metalen terug, de rest wordt ingezet als funderingsmateriaal in de wegenbouw. De gassen die de AVI uitstoot, waterdamp en CO2, zijn gezuiverd van alle schadelijke componenten via allerlei zuiveringstechnieken. Bij die zuivering ontstaan een paar kleine afvalstromen (vliegas, rookgasreinigings-residu) die moeten worden gestort.

Ga terug

Meer weten...