Mijn AfvalAlles over afvalstort plekken

Recycling van plastic

Er bestaan verschillende soorten kunststoffen. Er zijn speciale sorteerinstallaties die de verschillende soorten uit elkaar kunnen halen. Deze sorteerinstallaties staan nu nog net over de grens in Duitsland, maar vanaf volgend jaar wordt er gestart met de ontwikkeling van zon installatie in Nederland.

Scheiding naar soort
Het sorteerbedrijf sorteert het plastic verpakkingsafval in zes verschillende stromen. Dat gaat inmiddels zo goed dat er na de sortering nauwelijks echt afval overblijft. Slechts 2% is afval waar we niets mee kunnen. Dit zijn hoofdzakelijk voedselresten of verpakkingen die op de “niet-lijst” van de scheidingswijzer staan. De zes stromen worden afgenomen door de bedrijven uit de kunststofverwerkende industrie. Dit zijn recyclebedrijven die onder streng toezicht staan waardoor we zeker weten dat het plastic afval opnieuw gebruikt wordt. Deze bedrijven maken van de plasticbalen grondstoffen voor nieuwe producten of voor productieprocessen. Alles wordt hergebruikt.

Verwerking in nieuwe producten
Van de grondstoffen kunnen weer nieuwe plastic verpakkingen of producten worden gemaakt.
Voorbeelden van hergebruik:
-PET:  nieuwe verpakkingen, fleece, tennisballen, speeltoestellen
-PP:  automotive, dvd hoesjes, bloempotten, kratten, kentekenhouders
-(HD)PE:  nieuwe verpakkingen, jerry cans, “zachtmaker” van producten gemaakt uit gerecycled PET
-LDPE-folie:  folie, “zachtmaker” van producten gemaakt uit gerecycled plastic (HD)PE
-Mix van hard kunststoffen:  pallets, kratten, inzamelcontainers, bermpaaltjes
-Mix van zacht kunststoffen: als vervangende brandstof wordt dit gebruikt in productieprocessen   

Vaak gebruiken we producten van gerecycled plastic. Veel vaker dan dat we ons dat beseffen. Ook steeds meer plastic verpakkingen zijn gemaakt van gerecycled plastic, een optimale manier van hergebruik.

Ga terug

Recycling van plastic

Er bestaan verschillende soorten kunststoffen. Er zijn speciale sorteerinstallaties die de verschillende soorten uit elkaar kunnen halen. Deze sorteerinstallaties staan nu nog net over de grens in Duitsland, maar vanaf volgend jaar wordt er gestart met de ontwikkeling van zon installatie in...

Lees meer

Meer weten...