Mijn AfvalAlles over afvalstort plekken

Nieuwe visie op afval

Het Cradle to Cradle concept is een nieuwe kijk op duurzaam ontwerpen, uitgebracht in een boek van William McDonough en Michael Braungart 'Cradle-to-Cradle: Remaking the Way We Make Things'.

De kern van Cradle to Cradle principe ligt in het concept; afval is voedsel. Alle gebruikte materialen zouden na hun leven in het ene product, nuttig kunnen worden ingezet in een ander product. Hierbij zou geen kwaliteitsverlies mogen zijn en alle restproducten moeten hergebruikt kunnen worden of milieuneutraal zijn. Deze kringloop is dan compleet.... en afval is voedsel.

Duurzame ontwikkeling is de ontwikkeling waarbij de huidige generatie in haar noden voorziet, zonder de mogelijkheden daartoe voor de volgende generatie te beperken. Het Cradle-to-Cradle (C2C) principe gaat verder en wil voorzien in onze eigen noden, maar ook de toekomstige generaties van meer mogelijkheden voorzien. Het motto daarbij is probeer goed te zijn in plaats van minder slecht!

De drie basisregels van Cradle to Cradle principe zijn:

    • Afval = voedsel
    • Zon is de energiebron
    • Respect voor Diversiteit

'De industrie moet ecosystemen - het biologische metabolisme van de natuur - beschermen en verrijken. Tegelijkertijd moet zij een veilig, productief technisch metabolisme in stand houden voor hoogwaardig gebruik en de circulatie van minerale, synthetische en andere materialen.'

Bron: MBDC

Ga terug

Recycling van glas

Voor het maken van nieuw glas zijn verschillende bestanddelen nodig, het belangrijkste bestanddeel is zand. Aan het zand worden kalk en soda toegevoegd. Wanneer dit mengsel wordt verhit tot 1000 graden ontstaat een dikke brei, oftewel vloeibaar glas. Pas wanneer het vloeibare glas is afgekoeld,...

Lees meer